Αρθρογραφία

Παλαιότερα άρθρα και συνεντεύξεις – 2022

Newsbomb: Ο «Πλούτος»: Τυφλός και προβλέψιμος. Και στην ενέργεια, 26.05.2022

Ο Πλούτος, η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη (388 π.Χ.), διακωμωδεί την ροπή του τυφλού, τιμωρημένου από το Δία, Πλούτου να αποφεύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους και να προτιμά τους φαύλους και πλεονέκτες. Είναι ο Πλούτος η απόλυτη κωμωδία της συγκαιρινής Ελλάδος; Και πόσοι Χρέμυλοι χρειάζονται για να τον θεραπεύσουν απ΄ την τυφλότητά του;

Η ΑΥΓΗ: Εξωτερικές σχέσεις: Οι διπλωματικές αβρότητες και το παρατεταμένο χειροκρότημα δεν αρκούν, 23.05.2022

Εξωτερικές σχέσεις: Οι διπλωματικές αβρότητες και το παρατεταμένο χειροκρότημα δεν αρκούν. Οι κινήσεις της χώρας μας γίνονται χωρίς σαφείς εγγυήσεις από τους εταίρους και συμμάχους μας αναφορικά με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας

Στο Κόκκινο /ΑΥΓΗ: Η χώρα μας βλέπει τα τρένα να περνούν στο θέμα της ακρίβειας, 19.05.2022

Η χώρα μας βλέπει τα τρένα να περνούν σε σχέση με το θέμα της ακρίβειας Τόσο στα πετρελαιοειδή όσο και στην ηλεκτρική ενέργεια έχουμε αφήσει τις αγορές να κινούνται στον αυτόματο

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ενεργειακές δολιχοδρομίες στον δρόμο προς την κλιματική μετάβαση, 08.05.2022

Απαιτείται πιο στιβαρή ενεργειακή παρουσία της Ελλάδας, με πρωτοβουλία κινήσεων, αντί της μετάθεσης ευθυνών και της αυτοθυματοποίησης, και στα τρία ανωτέρω πεδία: Ευρωπαϊκό, περιφερειακό, ευρωατλαντικό.

Documento: «Καθυστερημένα και αποσπασματικά. Δεν αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια τα μέτρα κατά της ακρίβειας», 08.05.2022

Η κυβέρνηση συνομολογεί: α) την καταχρηστικότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής όπως εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2021 με ρήτρα οριακής τιμής, β) τα υπερκέρδη τα οποία μέχρι πρόσφατα αρνούνταν – και μάλιστα προτού η ΡΑΕ καταλήξει στα πορίσματά της, γ) την ανάγκη πρόσφορων ρυθμιστικών παρεμβάσεων, κάτι το οποίο ζητάμε απ’ τον Σεπτέμβρη, δ) τη λάθος στρατηγική της για αναμονή (πλέον του δεκαμήνου) από τις Βρυξέλλες μέτρων που ακόμη –ένα χρόνο μετά– δεν ήρθαν.

iEidiseis: Πώς θα μειωθούν οι τιμές του ρεύματος – H Ρήτρα Αναπροσαρμογής, 05.05.2022

Τί επιτέλους ισχύει για την περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής», δυνάμει της οποίας αναπροσαρμόζεται η τιμή λιανικής σε δυσθεώρητα ύψη στραγγαλίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πρωτοστατούσα τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού;

ETERON: Ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα: Ζητείται προσανατολισμός, 19.04.2022

Οι διαρκείς αναδιπλώσεις και οι δολιχοδρομίες ακυρώνουν οποιαδήποτε προσπάθεια στις εξωτερικές σχέσεις και την ενεργειακή πολιτική και καταδεικνύουν έλλειψη στρατηγικής. Απαιτείται μια πιο στιβαρή ενεργειακή παρουσία της Ελλάδας, με πρωτοβουλία κινήσεων αντί της μετάθεσης ευθυνών και της αυτοθυματοποίησης, και στα τρία πεδία: ευρωπαϊκό, περιφερειακό, ευρω-ατλαντικό.

Περιοδικό της Βουλής των Ελληνων “Επί του Περιστυλίου”: “Επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής με την κοινωνία στο κέντρο”, 15.04.2022

Πώς πρέπει να επασχεδιαστεί η ελληνική ενεργειακή πολιτική βάσει των τελευταίων εξελίξεων σε ακρίβεια & πόλεμο

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Επάρκεια αγαθών: Σχέδιο αντιμετώπισης εμπόλεμων συνθηκών στον πρωτογενή τομέα, 14.04.2022

Η φθίνουσα ελληνική γεωργική παραγωγή, η εθνική αιμορραγία και ο κίνδυνος για τη διατροφική επάρκεια (επαν)έρχονται στο προσκήνιο καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία. Χρειάζεται επανασχεδιασμός της γεωργικής μας πολιτικής. Βασικό στοιχείο θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση που παραμένει εξαιρετικά προβληματική.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ενεργειακός Μετασχηματισμός: Άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά, 10.04.2022
Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά, λέγει ο ποιητής. Κι ίσως ήρθε η ώρα για τούτο το άλμα στη χώρα μας με τον επανασχεδιασμό της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής για τις επόμενες γενιές. Αυτή είναι η πρόταση και τα εργαλεία μας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Σαββατοκύριακο: Κάλλιον το προλαμβάνειν, 09.04.2022
Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν, είχε πει ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας την αξία της πρόληψης σε σχέση με τη θεραπεία του προβλήματος. Κι αν η σύγχρονη ιατρική έχει απολύτως υιοθετήσει το του Ιπποκράτους, οι συγκαιρινοί μας κυβερνώντες φαίνεται να το αγνοούν. Οι τελευταίοι μήνες αναδεικνύουν περίτρανα σε κρίσιμα πεδία ότι οποιαδήποτε εκ των υστέρων θεραπεία υπολείπεται σημαντικά της προνοητικής πρόληψης.

Newsbomb: Η επαναποκάλυψη λιγνιτικών πεδίων ενδεχομένως καθυστερήσει τα κυβερνητικά σχέδια, 06.03.2022
Οι προειδοποιήσεις για την κλιμακούμενη αύξηση των τιμών θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τον κ. Πρωθυπουργό μήνες νωρίτερα, τόσο ως προς την προεργασία των εγκαταλελειμμένων λιγνιτικών όσο και ως προς τη διαχείριση του ενεργειακού μείγματος.

Περιοδικό της Βουλής των Ελληνων “Επί του Περιστυλίου”: Επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής με την κοινωνία στο κέντρο, 05.04.2022
Πως πρέπει να επασχεδιαστεί η ελληνική ενεργειακή πολιτική με βασει τις τελευταίες εξελίξεις στην ακρίβεια και τον πόλεμο.

ΤΑ ΝΕΑ: Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Δημήτρη Μανιάτη, 04.04.2022
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για ενεργειακά, διεθνή, εσωτερικές εξελίξεις και ακαδημαικές δράσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ακρίβεια και ενεργειακό κόστος: «Θεός τοις αργούσιν ου παρίσταται», 27.02.2022
Τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής 25ης Μαρτίου 2022 για ενέργεια θυμίζουν τα λόγια του Σοφοκλή: «Θεός τοις αργούσιν ου παρίσταται». Σε όσους δεν βοηθούν τον εαυτό τους ούτε ο Θεός συμπαρίσταται».

Η ΑΥΓΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: “Δημοσιονομική, ρυθμιστική και ελεγκτική ολιγωρία”, 27.03.2022
Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες είτε διαψεύδει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είτε παραπέμπει για τη λύση του προβλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

CNN Greece: “Κάθε κυβέρνηση αναμετράται με την αξιοπιστία και τη διορατικότητά της”, 26.03.2022
Εξαίρεση για Ισπανια-Πορτογαλία στο Συμβούλιο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Εκκωφαντική σιωπή για Ελλάδα παρά τις υψηλότερες μεσοσταθμικά τιμές ενέργειας στην Ευρώπη. Κάθε κυβέρνηση αναμετράται με την αξιοπιστία και τη διορατικότητά της.

Newsbomb: “Αθήνα καλεί Βρυξέλλες: Αναμονή με (μεγάλη) χρέωση”, 26.03.2022
Η διαρκής μετάθεση της ασφάλειας εφοδιασμού, ενεργειακού κόστους και ακρίβειας στις Βρυξέλλες, είτε από άγνοια είτε από επιλογή, αποδεικνύεται ήδη αυτοκαταστροφική. Όσοι επένδυσαν όλους αυτούς τους μήνες στην ΕΕ για τη λύση στο ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια, θα πρέπει να επανασχεδιάσουν την στρατηγική και τις προτεραιότητές τους.

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: “Ενεργειακό κόστος: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση.”
Veritas odit moras. Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση. Η ρήση του Σενέκα συμπυκνώνει όσα διαδραματίζονται σήμερα στο θέατρο της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα: Καθυστερημένες και χωρίς μακροοικονομική και δημοσιονομική λογική οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας που ανακοινώθηκαν εν είδει διαγγέλματος απ’ τον Πρωθυπουργό.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: “Ενεργειακό κόστος: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση.”
Η ελληνική κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη έως και σήμερα ουδέποτε απευθύνθηκε στις Βρυξέλλες με αίτημα τη μείωση φόρων και την έγκριση πρόσθετων κρατικών ενισχύσεων. Και αυτό από μόνο του δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσεγγίσει με ειλικρίνεια και κατά προτεραιότητα το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: “Πόσο επίκαιρος είναι ο Μαρίνος Αντύπας σήμερα;”
Απαξίωση και βίαιη μεταβίβαση της μικροϊδιοκτησίας, διοικητική ανισότητα των πολιτών και εκ του αποτελέσματος συγκέντρωση ιδιοκτησίας σε λίγους και ισχυρούς. Με αφορμή τη συμπλήρωση 115 ετών από τη δολοφονία του κεφαλονίτη νομικού, δημοσιογράφου και αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα.

Newsbomb: “Χωρίς μέτρα, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης δεν θα έχουν τέλος”

Χρειάζονται γενναία μέτρα κι όχι επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις κατόπιν εορτής. Αν δεν υπάρξουν, δεν βλέπω καμία ανάσχεση του κύματος αυξήσεων και ανατιμήσεων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και τα είδη πρώτης ανάγκης σύντομα.

TVXS: “Ενεργειακή ασφάλεια με τέτοιες τιμές δεν νοείται”. Συνέντευξη στον Κ. Λάππα, 10.03.2022
Δεν είμαι υπέρ του λιγνίτη, είμαι υπέρ της αλήθειας. Η απολιγνιτοποίηση πρέπει να προχωρήσει, αλλά όχι επιπόλαια και βίαια.

LIFO: «Οι κυρώσεις θα αναζωπυρώσουν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα πολύ χειρότερο από πριν», 06.03.2022
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διολισθήσει σε ευρύτερες πολεμικές και οικονομικές συγκρούσεις και εκτός του σημερινού πεδίου. Διολισθαίνουμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τον μεταπολεμικό κόσμο, όπου κατακτήσεις δεκαετιών (διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί, απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, περιορισμός προστατευτικού) πάνε περίπατο.

Η ΑΥΓΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος. Και στην ενέργεια, 06.03.2022
Απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και τη μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: “Ενεργειακή κρίση: Ελληνικές και Ευρωπαϊκές αδυναμίες”, 25.02.2022
Η ΕΕ να σταματήσει να παρακολουθεί αμέτοχη την κλιμάκωση της Ρωσικής-ουκρανικής έντασης στη γειτονιά της και η θεσμική της παρουσία να πάψει να υποκαθίσταται από διμερείς συναντήσεις χωρίς συλλογική-κοινή θέση και εκπροσώπηση των Κρατών Μελών.

CNN Greece: “Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει πρόταση για πρόσθετες μειώσεις φόρων”, 24.02.2022
Ν. Φαραντούρης: «η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη απ’ τον περασμένο Νοέμβριο κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν σε γενναία δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα προς ανακούφιση των περισσότερο ευάλωτων καταναλωτών, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μείωση του ΦΠΑ και ΕΦΚ, με τη σημείωση μάλιστα ότι στην Ελλάδα παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές στην ΕΕ».

TO BHMA: Ενεργειακό κόστος: «Περιμένοντας τον Γκοντό» (Μέρος Β’), 20.02.2022
To υψηλό ενεργειακό κόστος αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των (Δημόσιων;) Επιχειρήσεων Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού, επ’ αγαθώ ή επί ζημία και την ανάγκη πιο διορατικών εμπορικών πρακτικών στο μέλλον καθώς και πολιτικών που δεν θα μετακυλίουν απλά το ενεργειακό κόστος στον καταναλωτή, αλλά θα το διαμορφώνουν και θα το συμπιέζουν.

iEidiseis: Ενεργειακή κρίση και «συντρέχον πταίσμα», 15.02.2022
Καμία διεθνής κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι της δικής μας ολιγωρίας.

THE PRESIDENT: Συνέντευξη για Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, κλιματική αλλαγή, εξοπλισμούς και εξωτερικές σχέσεις, 14.02.2022 
Οι αγορές χρειαζονται έλεγχο και εποπτεία. Ναι στα γενναία μέτρα για κλιματική αλλαγή και απολιγνιτοποίηση, όχι στα πυροτεχνήματα. Η ενέργεια βρίσκεται στον πυρήνα κάθε γεωπολιτικής έντασης διαχρονικά. Η ενέργεια πυροδοτεί εντάσεις και οι εντάσεις πυροδοτούν υψηλές τιμές. Οι εξοπλισμοί επιβάλλεται να γίνονται με διαφάνεια, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αναλογικότητα και σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού εν μέσω κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

iefimerida: Συνέντευξη «Τι συμβαίνει με φυσικό αέριο και ρεύμα. Τί μέτρα χρειάζονται», 08.02.2022
Χρειάζονται πιο γενναία μέτρα. Υπήρξαν έγκαιρες προειδοποιήσεις από το καλοκαίρι για το «τσουνάμι» στις τιμές ενέργειας, καθώς και προτάσεις για την ανάσχεσή του.

ΑΥΓΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ακρίβεια και εσωτερικές αστοχίες: Στερνή μου γνώση…», 06.02.2022
Οι αιτίες της ακρίβειας στη χώρα μας δεν είναι μόνο διεθνείς. Τόσους μήνες -και ακόμη σήμερα- δεν έχουν γίνει ούτε όσα πρέπει ούτε όσα μπορούσαν να γίνουν.

KReport: «Οι αιτίες του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν είναι μόνο διεθνείς», 30.01.2022
Παρά τις ανακοινώσεις για εισαγωγές φυσικού αερίου «σε ανταγωνιστικές τιμές για την περιοχή μας», η αλήθεια είναι ότι σήμερα αγοράζουμε φυσικό αέριο 30% ακριβότερα συγκριτικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στην γειτονική Βουλγαρία.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: «Ενδεχόμενη ακύρωση του EastMed μόνο με ανταλλάγματα», 30.01.2022
Η επικοινωνιακή διαχείριση της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής, χωρίς διορατικότητα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, είναι ο συντομότερος δρόμος για οδυνηρή και ταπεινωτική πτώση.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Γιατί να πληρώνουμε ακριβότερους λογαριασμούς από τη Βουλγαρία;», 30.01.2022

Οι ατελέσφορες διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για τις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου, που κατέληξαν στο φιάσκο της χριστουγεννιάτικης αποχώρησης Μητσοτάκη από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν «με άδεια χέρια».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Το ναυάγιο του East Med και η κυβερνητική αφωνία», 23.01.2022


Σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να αιφνιδιάζεται από κάτι το οποίο, όπως αποκαλύπτεται, γνώριζε ήδη.

SOFOKLEOUS 10: «Ακρίβεια και τιμές φυσικού αερίου: Πολύ λίγα, πολύ αργά», 21.01.2022
ΔΕΠΑ-GAZPROM Αγοράζουμε το φυσικό αέριο 30% ακριβότερα απ’ την Βουλγαρία (лева114,31 ή €68/MWh…).

TVXS: «Πώς φτάσαμε στην «έκρηξη» των τιμών ενέργειας – 30% ακριβότερη η εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα», 20.01.2022
Εισάγουμε από τη ρωσική Gazprom 30% ακριβότερο φυσικό αέριο σε σχέση με την Βουλγαρία.

CNN: «Άρση υποστήριξης ΗΠΑ για East Med: Ζητείται συντονισμός και επαγγελματισμός», 19.01.2022
Οι εξελίξεις όσο πάει γίνονται και πιο οδυνηρές: «Υπήρχε επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και διπλωματική ενημέρωση για την απόφασή μας ένα μήνα πριν διαρρεύσει το non-paper…».

NEWSBOMB: «ΗΠΑ για East Med: Η Ελληνική Κυβέρνηση γνώριζε…», 19.01.2022
Oι εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από τον East Med επιβεβαιώνουν ότι η έμφαση δίνεται στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.

LIBERAL: «Ο Γυάλινος Κόσμος της Ενέργειας», 18.01.2022
Ζούμε σε ένα γυάλινο κόσμο στη χώρα μας; Σε έναν κόσμο προσδοκιών, σχεδιασμών, αλλά και εμμονών, ψευδαισθήσεων και διαψεύσεων, σαν τον κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς στο ομώνυμο έργο;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Φυσικό αέριο: καλός αγωγός κακών σχέσεων», 16.01.2022

Oscar Wilde: «A good friend will always stab you in the front». Ο αληθινός φίλος θα σε μαχαιρώσει από μπροστά. Οι ενεργειακές εξελίξεις και ο ρόλος της Ελλάδος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: EastMed: Πέντε ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση, 16.01.2022
Τα βασικά ερωτήματα για το πως οδηγηθήκαμε στο αμερικανικό non-paper για τον αγωγό EastMed.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: «Τιμές ρωσικού φυσικού αερίου: Περιμένοντας τον Γκοντό», 11.01.2022
Το σπιράλ διακυβερνητικών επαφών και οι ατελέσφορες διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο.

iEidiseis: «Ενεργητική ενεργειακή και εξωτερική πολιτική κι όχι επικοινωνιακή διαχείριση «κατόπιν εορτής», 10.01.2022
Η εγκατάλειψη του East Med για οποιουσδήποτε λόγους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, τεχνικούς, γεωστρατηγικούς), θα έπρεπε τουλάχιστον να συνοδεύεται από συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Τιμές ρωσικού φυσικού αερίου: «Περιμένοντας τον Γκοντό», 09.01.2022
Ανάλυση για τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – GAZPROM για τις τιμές φυσικού αερίου στη χώρα μας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ο κόσμος αλλοίωσις, ο βίος υπόληψις», 03.01.2021
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας μπορούν ταυτόχρονα να «αλλοιούνται» και να «υπολαμβάνονται», χωρίς να ακυρώνονται.

NEWSBOMB: «Ακρίβεια και έλεγχος: Ποιος λοιδορεί τους καταναλωτές», 03.01.2022
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά από πέρυσι να προχωρήσει σε ελέγχους στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Ο κόσμος αλλοίωσις, ο βίος υπόληψις», 01.01.2022
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας μπορούν ταυτόχρονα να «αλλοιούνται» και να «υπολαμβάνονται», χωρίς να ακυρώνονται.

CNN: Ανεξάρτητες αρχές και αγορές: «Λύκος και Ερίφιον;», 29.12.2021
Ακρίβεια: Οι τιμές κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν να είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις και καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών.

TO BHMA: «Σκληρό πόκερ με την Gazprom για τις τιμές του αερίου – Οι επιδιώξεις της Αθήνας – Το παρασκήνιο των συνομιλιών», 23.12.2021
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια αναπροσαρμογή με ορίζοντα το 2026, οπότε λήγει και η τρέχουσα σύμβαση με τον ρωσικό κολοσσό, και βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

iEIDISEIS: «Ενεργειακό κόστος: Στρεβλή και αληθής εικόνα ή η Αγριόπαπια του Ίψεν», 21.12.2021
Στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν τα πρόσωπα τρέφουν μία ψευδή και αλαζονική εικόνα, πρώτα για τον εαυτό τους κι ύστερα για τους άλλους και για την πραγματικότητα γύρω τους.

ENERGYPRESS: «Οι μακροπρόθεσμοι ενεργειακοί μας στόχοι», 23.12.2021
Ο κόσμος είναι μία αέναη μεταβολή των πραγμάτων, αλλ’ η ζωή μας γέννημα της αντίληψής μας (Μάρκος Αυρήλιος).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Στη Μόσχα (αδερφές μου), στη Μόσχα…», 19.12.2021
Για τις (ατελέσφορες) διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ- Gazprom για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Προσοχή στα εμπορικά που διολισθαίνουν σε γεωπολιτικά.

Η ΑΥΓΗ: «Ακρίβεια και ελεγκτικοί θεσμοί: Αδυναμία κατανόησης ή σκόπιμη απαξίωση;», 06.12.2021
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πιστεύει πραγματικά στον έλεγχο της αγοράς και στον υγιή ανταγωνισμό

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Απαιτείται εποπτεία και ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους στην ενέργεια», 30.11.2021
Θα έχουμε κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης – απαγορεύεται ο εφησυχασμός.

ΤO BHMA: Συνέντευξη «Η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί – Η κυβέρνηση να στηρίξει τους ελεγκτικούς θεσμούς», 25.11.2021
Προβλέπεται όξυνση του φαινομένου και όχι αποκλιμάκωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: «Η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί – Η κυβέρνηση να στηρίξει τους ελεγκτικούς θεσμούς», 25.11.2021
Απαιτείται άμεση στήριξη και ενεργοποίηση των ελεγκτικών και ρυθμιστικών αρχών με στελέχωση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους.

Η ΑΥΓΗ / ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ: «Δεν είναι παροδικό φαινόμενο η ακρίβεια – Απαιτούνται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις», 23.11.2021
Εκτός από έλλειψη στρατηγικής, η κυβέρνηση απαξιώνει ευρύτερα τους θεσμούς που είναι επιφορτισμένοι για τον έλεγχο της αγοράς.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί – Δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα», 17.11.2021
Το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν αυξάνει μόνον τις τελικές τιμές, «ακρωτηριάζει» και υγιείς παραγωγικές μονάδες.

KEFALONIAPRESS: Συνέντευξη «Ενεργειακή κρίση, think-tank, και εξωτερικές σχέσεις», 12.11.2021
Πως θα επιδράσει στη τσέπη μας η ενεργειακή κρίση;

NEWSBOMB: Ενεργειακή Κρίση: «Η τέλεια καταιγίδα», 08.11.2021
Πως η πανδημία του κορωνοϊού επέδρασσε με διπλό τρόπο στην προσφορά και στη ζήτηση των ενεργειακών προϊόντων.

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ενεργειακό κόστος και Ευρωπαϊκή Ένωση: Καιρόν γνώθι», 02.11.2021
Οι αρμόδιοι δεν έχουν πλήρως κατανοήσει ούτε τι προοιωνίζεται η συνεχής αύξηση του ενεργειακού κόστους για την αγορά και την κοινωνία καθώς πλησιάζει ο χειμώνας ούτε το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα ενέργειας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ενεργειακό κόστος «εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών», 17.10.2021
Το ενεργειακό κόστος απειλεί σοβαρά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή και θα αποτελέσει «σημείον αντιλεγόμενον, εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών» στον δρόμο προς τις κάλπες.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Πράσινη μετάβαση με κοινωνική δικαιοσύνη και έμφαση στην παιδεία: Θα τολμήσουμε;», 16.07.2021
Σκέψεις για το μοντέλο που ταιριάζει σε μία σύγχρονη κοινωνία με βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς.

CNN: «Γέλως άκαιρος κλαυθμάτων παραίτιος», 15.06.2021
Ιούνιος ’21: Με την πανδημία και τις μεταλλάξεις της να μην έχουν ακόμη ελεγχθεί, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι παραπάνω από ριψοκίνδυνη.

TVXS: «Τους άκαιρους πανηγυρισμούς διαδέχονται θρήνοι – Και στην οικονομία», 12.06.2021
Για όσους είχαν προεξοφλήσει μια ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ΑΥΓΗ / ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ: «Νέες δεξιότητες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας κατά της κλιματικής αλλαγής», 04.06.2021
Ανάγκη η αλλαγή κουλτούρας και εκπαίδευσης ώστε να μας οδηγήσει σε αλλαγή στάσης ζωής, σεβασμό στη βιοποικιλότητα και σε περιορισμό του χυδαίου καταναλωτισμού.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «(Υδρογον)άνθρακες ο θησαυρός;», 30.04.2021
«Έξυπνη» εξωτερική πολιτική δεν είναι αυτή που απλώς διαπιστώνει κι ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά εκείνη που τις διαμορφώνει.

iEIDISEIS: «Αδυνατούμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συγκυρίες στα εθνικά θέματα», 29.04.2021
Οι δολιχοδρομίες και η ανακολουθία νοθεύουν το αφήγημα και αδυνατίζουν τις θέσεις μας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ταμείο Ανάκαμψης: Να δοθεί έμφαση στην κοινωνική συμμετοχή και στις ΜμΕ», 04.04.2021
Οι κοινωνικά ευαίσθητοι και οικονομικά σημαντικοί τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος αναδεικνύουν δύο διαφορετικές θεωρήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η ΑΥΓΗ: «Ανάγκη επανόδου σε μια ενεργητική εξωτερική πολιτική», 23.03.2021
Oι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας γίνονται χωρίς προηγούμενες εγγυήσεις από τους εταίρους μας και το μεταναστευτικό συζητείται με εκκωφαντικά απούσα την Ελλάδα.

ENERGPRESS: «Ταμείο Ανάκαμψης: Είναι αρκετό;», 26.02.2021
Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνεται απόφαση για μιας μορφής «κοινοτικοποίησης» ή «αμοιβαιοποίησης» χρέους με ισχυρά αναδιανεμητικά στοιχεία.

FINANCIAL TIMES: “Greece passes bill critics warn is de facto amnesty for tax offenders”, 06.11.2020
The amendment curbs the independence of public prosecutors and will taint Greece’s reputation as it seeks outside investment.

CNN: «Ενεργειακή μετάβαση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», 09.10.2020
Ενεργειακή πολιτική, την απολιγνιτοποίηση και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην περιοχή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Οι προτάσεις της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών για τη μετα-λινγιτική εποχή», 18.09.2020
Πως πρέπει να διαμορφωθεί το ενεργειακό μείγμα στη χώρα μας, ποιός ο ρόλος των ανανεώσιμων ή εναλλακτικών πηγών ενέργειας ή του υδρογόνου στη μεταλιγνιτική εποχή;

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Μπίζνες ή πολιτική με τους υδρογονάνθρακες;», 13.09.2020
Τα δεδομένα αλλάζουν στον κόσμο και οι υδρογονάνθρακες παύουν σταδιακά να είναι η επιλογή του μέλλοντος αλλά διακύβευμα του παρελθόντος.

FORTUNE: Οικονομία στο «ρελαντί» με «τζάμπα» πετρέλαιο, 23.04.2020
Η πρωτοφανής πτώση των τιμών πετρελαίου και ιδιαίτερα των προθεσμιακών συμβολαίων επί του West Texas Intermediate (WTI) και η συνεχής πίεση των τιμών Brent συνιστά μία ακόμη ενεργειακή κρίση με όρους παγκοσμιότητας.

ENERGIA: Πρόσωπα στην επικαιρότητα: Ο Καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του EURΟGAS, 27.08.2019
Εγγενής διεπιστημονικότητα του τομέα της ενέργειας: διεθνείς σχέσεις, οικονομία, δίκαιο, πολιτική, τεχνολογία, κι ακόμη, ψυχολογία και ανθρώπινη συμπεριφορά, υγεία, οικολογία, συναρμόζουν και αλληλεπιδρούν στη λήψη κάθε μικρής ή μεγάλης απόφασης.

TO BHMA:  «Οι τουρκικοί λεονταρισμοί και οι εξορύξεις στην Κύπρο», 04.08.2019
Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, οι αλλαγές στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, η πρόκληση του Nord Stream ΙΙ και τις αμερικανικές πρωτοβουλίες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ – ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «K»: Ο Νικόλαος Φαραντούρης στην «K» – Το Φυσικό Αέριο και ο Θουκυδίδης
O Νικόλαος Φαραντούρης, Kαθηγητής στο Tμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής του EUROGAS στις Βρυξέλλες στο Γεύμα με την Καθημερινή.

nikolaos-farantoyris-stin-k-to-fysiko-aerio-kai-o-thoykydidis0