Η Ενεργειακή Κρίση

Η δίνη της ακρίβειας –  προειδοποιήσεις – οι προτάσεις για την έξοδο

Πρόλογος: ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Veritas odid moras: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση, έλεγαν οι Λατίνοι.
Και πράγματι: Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις για δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας, λανθασμένες προτεραιότητες και έλλειψη προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική που τελικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών στην χώρα μας.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος οφείλεται ασφαλώς τόσο σε εξωγενείς, όσο και σε ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν σήμερα την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη σε όλες τις επιμέρους ενεργειακές αγορές ( ηλεκτρισμό, πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου ). Οι ενδογενείς παράγοντες προϋπάρχουν της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανίας και αναδεικνύουν σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση ( και στελέχωση ) της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και την ανάγκη ανασχεδιασμού της σήμερα.
Ήδή απο τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021 – πολύ πριν απο το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 – υπήρξαν προειδοποιήσεις για πολιτικές επιλογές αναφορικά με το ενεργειακό μας μείγμα, για στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, για απουσία ρυθμιστικής εγρήγορσης και στιβαρής εποπτείας και για ατυχείς χειρισμούς στις εξωτερικές ενεργειακές μας σχέσεις, που προοιωνίζονταν αυξήσεις στις τιμές και ενεργειακή εξάρτηση. Οι προειδοποιήσεις αυτές εντάθηκαν απο το καλοκαίρι του 2021 με τη μορφή αναλύσεων, άρθρων γνώμης, επιστημονικής τεκμηρίωσης και δυναμικής πολιτικής παρέμβασης και ασφαλώς, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την καλύτερη θωράκιση της κοινωνίαςκαι της οικονομίας στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πολιτικής ενέργειας που επιβάλλουν οι καιροί, όπως πειργράφεται στο ανα χείρας πόνημα.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.